Studiedag "Hier staan wij voor!" Levensbeschouwingen over cruciale ethisch-maatschappelijke thema’s

Datum: 

Dinsdag 18 november 2014
Van 8u30 tot 16u30

Plaats: 

HoGent
Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto)
Voskenslaan 270 (Fiets of te voet)
9000 Gent

Prijs: 

€75 standaardticket
€45 reductieticket (studenten)
incl. boek en broodjeslunch

Inschrijven via: 

Opzet

Je hoeft het nieuws niet op de voet te volgen om te zien dat in onze samenleving verscheidenheid troef is. Een persiteit die ook tot uiting komt in de visie op een aantal ethisch-maatschappelijk gevoelige topics als evolutieleer, homoseksualiteit, abortus en euthanasie. In onze samenleving bestaat hierover een al dan niet verdoken discussie, maar het echt publieke debat wordt nooit gevoerd. Daar willen we met deze studiedagen in Gent en Antwerpen verandering in brengen!

Verschillende vertegenwoordigers van in België erkende levensbeschouwingen treden met elkaar in dialoog en benaderen deze onderwerpen vanuit o.a. het hindoeïsme; boeddhisme; jodendom; katholicisme; protestantisme; vrijzinnig humanisme en de islam. De centrale vraag van deze studiedagen is: “Hoe kunnen we elke levensbeschouwing tot zijn recht laten komen en dit binnen één samenleving?”

Daarenboven geven we aanwezigen de kans de impact van bepaalde standpunten op het samenleven in een publiek debat verder te belichten. Deelnemers ontvangen gratis het aan de studiedagen gekoppelde boek "Hier staan we voor! Levensbeschouwingen over cruciale ethisch-maatschappelijke thema’s."

Vooraanstaande denkers uit verschillende levensbeschouwingen werkten hieraan mee en een aantal co-auteurs nemen ook deel aan de studiedagen. Jonas Slaats houdt er toelichtingen over islamitisch creationisme en evolutieleer.

*

Programma

08u30: onthaal met koffie en registratie
09u00: lezing ‘Waar komen wij vandaan?’ (creationisme en evolutieleer)
10u30: pauze
10u45: lezing ‘Met wie mag ik vrijen en huwen?’ (homoseksualiteit en homohuwelijk)
12u15: lunch
13u15: lezing ‘Baas in eigen buik?’ (abortus)
16u15: lezing ‘Wie beslist over de dood?’ (euthanasie)
16u20: slotbeschouwing door de moderator

Share